Seksuaalisuus voimavarana?

28.01.2021

Kehon ja mielen hyvivointiin kiinnitetään nykyään yhä enemmän huomiota, mikä on saanut monet meistä tutkimaan omaa kokonaisvaltaista hyvinvointiamme yhä tarkemmin - mitä erilaisemmin keinoin. Riittävän ja terveellisen ravinnon, unenlaadun ja liikunnan määrän ohella myös seksuaalisuus on yksi asia, jota voidaan tarkastella osana kokonaisvaltaista hyvinvointia. Seksuaalinen hyvinvointi (tai pahoinvointi) voi osaltaan vaikuttaa hyvin moneen arkiseen asiaan, mutta silti se on asia, josta harvemmin puhutaan avoimesti kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kehyksessä. Onneksi avoimuus myös seksuaaliasioita kohtaan on kasvamassa ja ummehtunut puhumattomuuden kulttuuri jää pikkuhiljaa unholaan. Hurraa!

Hyvinvoiva seksuaalisuus voi olla suuri voimavara, josta voi ammentaa aina lisää nautintoa ja hyvinvointia niin kehon kuin mielen tasolla. Seksuaalinen hyvinvointi on omiaan lisäämään onnellisuuden tunteita ja luovuutta ja antaa parhaimmillaan lisää energiaa arkeen. Kosketus iholla vapauttaa oksitosiinia ja seksin harrastaminen (yksin tai yhdessä) vapauttaa serotoniinia ja dopamiinia, jotka puolestaan lisäävät mielihyvän ja onnellisuuden tunteita. Lisäksi seksin harrastaminen vähentää stressiä ja voi helpottaa nukahtamista kehon rentoutumisen myötä. 

Seksuaalinen hyvinvointi voi olla suuri ja tärkeä voimavara arjessa, mutta kiireen ja hektisen elämän keskellä se on silti usein ensimmäinen asia, josta aletaan tinkiä. On tilanteita, joissa seksuaalisuus astuu taka-alalle muiden huomiota vaativien arkisten asioiden vuoksi, mikä on toki täysin luonnollista. Stressi ja kuormitus ovat myös omiaan laskemaan seksuaalista halua, sillä halu voi parhaiten kiireettömässä ja paineettomassa ympäristössä. Seksiä on vaikea pitää voimavarana ja energiaa antavana asiana, jos siitä tulee enemmän ja vähemmän suoritus tai velvollisuus muiden asioiden joukossa. Seksuaalielämä ja seksuaalinen halu myös elävät mukanamme elämäntilanteiden vaihtuessa, emmekä voi aina toteuttaa seksuaalisuuttamme juuri sellaisena kuin haluaisimme. On kuitenkin hyvä muistaa, että omaan seksuaaliseen hyvinvointiin on aina lupa vaikuttaa niin halutessaan, elämäntilanteesta riippumatta. 

Hyvinvoiva seksuaalielämä ei tarkoita taikuutta ja sirkustemppuja, vaan se voi yksinkertaisimmillaan tarkoittaa sitä, että oma seksuaalisuus ja sen ilmaisutapa on itselle tuttu ja toimiva, eikä seksin tai seksittömyyden suhteen koe turhia paineita tai murheita. Toisin sanoen se, mitä seksuaalielämässään haluaa toteuttaa (tai olla toteuttamatta), tuntuu suhteellisen vaivattomalta ja nautinnolliselta, eikä mielen syövereissä vello turhia murheita, epävarmuuksia, tai muuta tyytymättömyyttä omaa kehoa tai seksuaalielämää kohtaan. Tyytyväisyyttä omaa seksuaalielämää kohtaan voi tarkastella vaikkapa pohtimalla sitä, onko seksuaalisuus ja seksi ennemmin voimavara vai velvollisuus, ja sitä, mitä omasta seksuaalielämästä saa tai ei saa omaan arkeen voimavaroiksi. Seksuaalisuudesta voimavarana voi keskustella myös seksuaalinevonnassa. 


"Voimavara" Nautinnon värit korttipakka @positiiviseksi
"Voimavara" Nautinnon värit korttipakka @positiiviseksi

     

  Ps. Lämpimästi tervetuloa seksuaalineuvontaan tai        *harjoittelumuotoiseen seksuaaliterapiaan!

XOXO, Jemma

Psst! Lisää asiaa seksistä ja seksuaalisuudesta Instagramissa @positiiviseksi!