Uusi vuosi, sama vanha minä?

04.01.2022

Vuodenvaihde tuo monelle meistä mukanaan ajatuksen ja tunteen jonkin vanhan päättymisestä ja uuden alkamisesta. Perinteisesti vuodenvaihteessa onkin tehty monenmoisia uudenvuoden lupauksia ja pyhästi vannottu, että pyrimme olemaan uudempi, parempi versio itsestämme, mentaliteetilla "new year, new me". Olen itsekin noudattanut monena vuonna tätä perinnettä - luvannut itselleni ja muille, että juuri tänä vuonna teen sen ja tämän ja tuon suuren muutoksen. Usein nämä lupaukset, toiveet ja haasteet ovat liittyneet enemmän ja vähemmän omaan kehollisuuteen ja hyvinvointiin; laihduttamiseen, ruokaremppaan, lihaskunnon kohottamiseen, päivittäisten askelten laskemiseen, unen laadun ja määrän parantamiseen tai vaikkapa tipattomuuteen - kuten vanha tuttu tipaton tammikuu! Toisinaan lupaukset ovat kestäneet ja osa asioista on tullut arkeen jäädäkseen, mikä on tietenkin mainiota. Jotkut lupaukset ovat arvatenkin tulleet rytinällä alas ja aiheuttaneet suurtakin ahdistusta ja pettymyksen tunteita. Pettymyksen tunteet ovat puolestaan valuneet suoraan omaan ytimeeni, aiheuttaen itseinhoa, huonoa itsetuntoa, vertailun, kateuden ja riittämättömyyden tunteita. Ja nämä tunteet ovat ajaneet minut yhä syvemmälle oman pääni sisälle ja huonojen, toimimattomien toimintamallien ylläpitämiseen. Jossain kohti sitten tuli jälleen uusi vuosi, toiveineen ja lupauksineen uusista mahdollisuuksista ja minä istuin vuodesta toiseen tämän saman vuoristoradan kyydissä.

Uudenvuoden lupausten, uusien aloitusten ja pettymysten vuoristorataa on ruokkinut ja kiihdyttänyt perinteisesti myös lööppien hehkuttamat "pikadieetit" ja "taatusti tehokkaat treenit" joiden luvataan muuttavan ja mullistavan ihan jokaisen elämän. Enkä yritäkään väittää, etteivätkö ne toimisi - ihan varmasti on ihmisiä, jotka löytävät näistä ohjeista lyhyempiä tai pysyvämpiä ratkaisuja oman kehonsa ja elämänsä hallintaan ja hyvä niin! Mutta onkin aivan toinen kysymys, että hakeeko niistä apua oman sisäisen motivaation vai ulkoisten paineiden sanelemana? Ja mitä tapahtuu, jos (ja kun) tämä kaikille sopivaksi kuvattu metodi ei tuokaan tuloksia juuri sinulle, (koska jokaisen keho reagoi hyvin yksilöllisesti erilaisiin toimenpiteisiin)? Looginen lopputulema omassa päässä on tietenkin se, että jos tämä kerran toimii kaikille, niin vika on minussa. Ja sitten ollaan taas vuoristoradan äkkijyrkässä kiihdytysvauhdissa kohti yllä mainittuja pettymyksen, turhautumisen ja riittämättömyyden tunteiden kehiä, jotka vetävät ihan omanlaiseensa pimeään tunneliin, suorastaan kummitusjunan kyytiin. Kunnes jotain tapahtuu ja tunnelin päässä on taas valoa ja hetken ajan on helpompi hengittää.

Oma henkilökohtainen matkani vuoristoradan eri vaiheissa ja kummitusjunan kyydissä on ollut pitkä ja uuvuttava, mutta viime vuosina olen onnekseni todennut, että valoa ja happea on ollut enemmän kuin äkkijyrkkiä pudotuksia. Se, mikä on auttanut minua rauhoittamaan ja säätelemään vaunun vauhtia ja suuntaa on ollut erilaisten työkalujen omaksuminen ja minulle toimivien toimintamallien lisääminen omaan arkeen. Kehorauha, oman kehon tarpeiden aito kuunteleminen ja tunnistaminen, nautintoa ja iloa tuottavien asioiden tekeminen enenevissä määrin, sekä itsemyötätunto ovat olleet keskeisessä asemassa tämän saavuttamiseksi. En ole valmis, mutta olen matkalla ja näin on juuri hyvä. Siksi tänä uutena vuotena en tehnyt erityisiä lupauksia, enkä korvaani lotkauttanut erilaisille haasteille ja kampanjoille, joita vuodenvaihde toi mukanaan. Totesin itselleni ja läheisilleni ääneen, että minä olen aivan riittävän hyvä niin menneenä, kuin uutena vuotena ja että saan jatkaa omaa elämääni ja valitsemiani muutosprosesseja juuri omaan tahtiini, kuten hyväksi koen. Se vuoksi peräänkuulutan myös lööppejä, jotka kertovat, että olet aivan riittävän hyvä juuri omana itsenäsi ja sellaisena kuin olet ja että sinulla on valta uudistua ja muuttua juuri omaan tahtiisi, mikäli koet siihen tarvetta - mihin tahansa aikaan vuodesta. 


Levollista, myötätuntoista ja nautinnollista uutta vuotta juuri sinulle! 

Kuva: Pixabay
Kuva: Pixabay

Ps. Omista pohdinnoistaan ja haasteistaan mm. kehoon ja itsetuntoon liittyen voi keskustella luottamuksellisesti seksuaalineuvojan tai seksuaaliterapeutin kanssa.

Lämpimästi tervetuloa vastaanotolleni, inhimillisten pohdintojen äärelle!

XOXO, Jemma

Psst! Lisää asiaa seksuaalisuudesta IG-tililläni @positiiviseksi !